Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Herdenking Javaeiland

Auteur foto

De Waterlandse harmonie heeft ook dit jaar de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis aan de personeelsleden van de Stoomvaart Maatschappij Nederland bij het oorlogsmonument 'Zeeman op de uitkijk" op de kop van het Java-eiland muzikaal omlijst.

Herdenking Javaeiland

4 mei 2023 van 10:30 -11:15 uur

De Waterlandse harmonie heeft ook dit jaar de herdenkingsbijeenkomst, ter nagedachtenis aan de personeelsleden van de Stoomvaart Maatschappij Nederland bij het oorlogsmonument ‘Zeeman op de uitkijk”, op de kop van het Java-eiland, muzikaal omlijst.

Meer informatie:
(bron: Amsterdams 4 en 5 mei comité)

Ieder jaar herdenken we de personeelsleden van de Stoomvaart Maatschappij Nederland.

Dit gebeurt bij het oorlogsmonument ‘Zeeman op de uitkijk’ op de Kop van het Java-eiland. Steeds meer bewoners uit het Oostelijk Havengebied komen met kinderen en kleinkinderen naar deze herdenking.

Tot 1970 was het Java-eiland het hart van de Nederlandse koloniale scheepvaart. De Stoomvaart Maatschappij Nederland was de grootste reder op het eiland. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gingen alle Nederlandse koopvaardijschepen voor de geallieerde bondgenoten varen. De koopvaardijschepen van de SMN vervoerden troepen, wapens, olie en andere grondstoffen onder de meest gevaarlijke omstandigheden. Met name door de Duitse U-Booten werden veel Nederlandse schepen tot zinken gebracht. Op de schepen van de SMN kwamen ruim 600 personeelsleden, buitenlandse bemanningsleden en kanonniers om.

Programma

• Tijdens de herdenking werden toespraken gehouden door oud-collega’s van de SMN en het Stadsdeelbestuur van Amsterdam Oost. Ook werd het Oekraïnse volkslied gespeeld.
De muzikale omlijsting werd verzorgd door de Waterlandse Harmonie.

Na afloop konden aanwezigen een witte roos bij het monument neerleggen en kon er vervolgens Daarna nagepraat worden in hotel Jakarta. De koffie werd aangeboden door het stadsdeel.

De herdenking werd georganiseerd in samenwerking met het voorbereidend comité Java-eiland, Stadsdeel Oost, Politie Amsterdam, Waterlandse Harmonie en hotel Jakarta.

Terugblik concertagenda

4 mei herdenking Kop Java-eiland

De Waterlandse harmonie zal ook dit jaar de herdenkingsbijeenkomst, ter nagedachtenis aan de personeelsleden van de Stoomvaart Maatschappij Nederland bij het oorlogsmonument ‘Zeeman op de uitkijk”, op de kop van het Java-eiland, muzikaal omlijsten. 4 mei, 10:30 aanvang tot 11:15 uur.

Lees meer »
Foto van Waterlandse Harmonie in de media
Waterlandse Harmonie in de media

Nieuwsartikelen met de Waterlandse

waterlandse harmonie radio signaal
Waterlandse Harmonie op Radio Signaal

De dirigent Thomas Geerts en voorzitter, Irene Postma, van de Waterlandse harmonie waren bij Radio Signaal in Amsterdam te gast en spraken onder andere over de bijzondere activiteiten en optredens van de harmonie en de hoorndag.

Dag van de Hoorn
De dag van de Hoorn

Op zondag 21 januari 2024 organiseerde de Waterlandse Harmonie de Dag van de Hoorn met workshops van Jasper de Waal, Liz Hunfeld-Chell en Mees Vos. Ook kon men zich opgeven voor een ’tuinslanghoornworkshop’.